onsdag 22. april 2009

Doppler av Erlend Loe

Doppler er en framgangsrik økonom, en vellykket familiefar og en veltilpass samfunnsborger. Men under denne perfekte overflaten er Andreas Doppler en aggresiv mann. Som sagt missliker Doppler mennesker ved det sterkeste og kritiserer de hele tiden. Han er også ganske så irritert på de kjente barne-tv melodiene og ikke nok med det, men har er også ekstremt rasende over invasjonen av Irak pågrunn av at den kommer på samme tidspunkt som han må ta viktige avgjørelser om valg av badefliser.

Faren til Doppler er død. Dette skjedde ved et fall av sykkelen hans. Det gikk hardt innpå han. All sorgen gjør slik at Doppler melder seg helt ut fra samfunnet og all annen irritasjon forsvinner fra han. Kone og to barn flytter han fra og bosetter seg i et telt ute i Oslomarka.

Doppler dreper en elgku med kniv og får dermed ansvaret med å passe på elgkalven hennes. De får et sterkt tilknyttet forhold og Doppler kaller kalven for Bongo. Den tidligere Doppler som ikke var langt i fra perfekt, forvandles til en asosial og eksentrisk villmann i denne fortellingen. Denne ''villmannen'' har en merkelig stil, nesten som en indianer.

På vei nedover til Ullevål Stadion og ICA-butikken, tar Doppler med seg store deler av den avdøde elgen. Der får han snakket med butikksjefen på lageret, som åpenbart er i tvil. Tilbudet Doppler kom med var å bytte elgkjøtt med melk og en del andre varer, men desverre er det ikke normalt å bedrive bytting av varer lengre, så butikksjefen faller ikke helt i smak på tilbudet. Til slutt klarer Doppler å vende butikksjefens syns på tilbudet med at kjøttet er godt og at bytting er den nye økonomiske greia. Og at ICA-sjefen kan skryte om at han var en av den første som benyttet seg av denne formen for økonomi, etter at alle de andre har tatt i bruk bytting av varer. Omsider svarer butikksjefen endelig ja, og melkeavtalen er i boks. Henholdsvis skal tre og fire kartonger med skummetmelk stå plassert ved lagret ved butikkens åpningstid kl 7, på mandag og på torsdag. Når butikksjefen spør Doppler hvorfor skummetmelk er så viktig svarer doppler: Min gode mann, skummet melk representerer det ypperste av hva menneskeheten så langt har klart å oppnå. Enhver idiot har til alle tider kunnet skaffe seg vanlig kumelk, men skrittet over til skummetmelk krever en kongstanke og en sublim separasjonsteknikk som først i moderne tid har latt seg realisere. Og faktisk frykter jeg at menneskene aldri vil komme lenger. Skummet melk vil sannsynligvis alltid trone øverst. Men den gir oss noe å strekke oss etter. Skummet melk adler mannen. Uten at Doppler vil kommer han i kontakt med andre menn slik som han, de alle har kriser og problemer å jobbe med. Noen av de er Jern-Roger, han er innbruddstyv. Den deprimerte Düsseldorf som er modellbygger og Bosse, som er en høremann. Gregus, Dopplers fire år gamle sønn, viser også engasjement for farens nye livstil.

Språklige virkemidler i boka er vel at Loe leker mye med ord. For eksempel ''skummet melk adler menn''. Han bruker også mye gjentakelser. For eksempel at han liker melk eller at han er reasende på menneskene.

Jeg tror Erlend Loe fikk navnet Andreas Doppler fra dopplereffekten. Det var trossalt Christian Andreas Doppler som først foreslo at det eksisterte en slik effekt i 1842. Dopplereffekt, det vil si at frekvensen av en lyd eller lydbølge avhenger av hastighet mellom kilde og observatør. Et fløytende lokomotiv er et veldig godt eksempel. Øret mottar flere lydnivåer per sekund når lokomotivet nærmer seg, enn når det forsvinner fra personen. En høy tone hører man først, når lokomotivet passerer skifter tonen til en dypere tone.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar